Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 1 1/2 szklanki drobno pokruszonych krakersów
- 1 1/3 puszki słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka=40 dag)
- 1 szklanka połamanej na niewielkie - ok. 0,5 cm - kawałki gorzkiej czekolady- 1 1/3 szklanki wiórków kokosowych (28 dag)
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 17,5 dag pokrojonych irysów (jak przy czekoladzie)
Jak przyrządzić?
Krakersy pokruszyć, czekoladę, irysy, orzechy - pokroić, wiórki odmierzyć.Masło stopić w formie 22 na 32 cm, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.Roztopiony tłuszcz posypać kruszonymi krakersami(tłuszcz musi być równomiernie rozlany na blasze), następnie czekoladą i irysami, na to wiórki i orzechy. Wszystko polaćmlekiem skondensowanym. Całość dobrze przycisnąć do dna formy. Piec do zrumienienia przez 25-30 min. Ostudzić, w miarę potrzeby wstawić do lodówki.
Potrzebne przybory:
- forma 22 na 32 cm
- ostry nóż
- miseczki na odmierzone produkty
Jak podawać?
Kroić ostrym nożem na małe kwadraty. Pierwszy na pewno się rozleci, pokrojone kawałki trzeba dobrze podważać od dołu. Smacznego!
Uwagi:
Zamiast krakersów można dodać pokruszone wafle waniliowe lub kakaowe, twarde pierniczki, błyskawiczne płatki owsiane, ja robiłam tylko z krakersami. Zamiast orzechów włoskich można dać laskowe, nerkowca lub migdały. Robiłam z laskowymi, ale wolę włoskie, bo są bardziej kruche.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |
Autor | Beata |