Składniki:
-wołowina mielona
-jajo
-bułka tarta
-cebula
-czosnek
-pieprz
-sól
-pomidory
-sałata
-jogurt naturalny
-majonez
-ew. keczup (ble)
-bułki-polskie, duze w kaształcie "dupki", bez ulepszaczy i innych syfexów
Jak przyrządzić?
1. Robimy kotlety:-mięsko mieszamy z: jajkiem, czosnkiem, cebulą, solimy i pieprzymy, dodajemy bułke tartą i wyrabiamy.Kiedy osiągniemy konsystencję pozwalającą na wrzut kotlecików na grilla formujemy je w hamburgery.2. Robimy sos:Do jogurtu (150-200g) dodajemy stołową łyżkę majonezu, czosnek, sól i pieprz ew. szczypiorek drobno posiekany, ale wtedy nie posypujemy pomidorków cebulą!3. Kroimy pomidorki, siekamy sałątę -najlepiej lodową, kroimy cebulkę, ew. szczypiorek.Robimy Hamburgera:-kotlety grillujemy, -bułki grillujemy(po 5 sekund z każdej strony, przyciskając lekko łopatką do rusztu, najlepiej do płyty)
Jak podawać?
Na talerzu, ze śliniakiem!
Uwagi:
rada:Nie przeginajcie z sosem.Nie używajcie keczupu, chyba ze jestescie uzależnieni: -(Bon ApetitPSPrzepis zawdzięczamy moim przyjaciołom, których wygnało na pustynię.POZDRAWIAM ICH SERDECZNIE
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dowolnie |
Kaloryczność | ktoś to jeszcze liczy!???! |
Autor | Sieniatorrr |