Składniki:
- 2kg ziemniaków
- 80dkg kiełbasy (wg uznania, ale najlepsza będzie "śląska" lub "podwawelska")
- 3 duże cebule
- olej
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- ketchup
Jak przyrządzić?
1. Ziemniaki obrać, pokroić w dość cienkie plasterki.
2. Kiełbasę pokroić w kostkę, podrumienić na patelni.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w rondelku.
4. Do prodiża lub naczynia żaroodpornego, wlać na spód odrobinę oleju.
5. Ułożyć zapiekankę warstwami: ziemniaki, cebulka, kiełbasa, posypać przyprawami. I znów: ziemniaki, cebulka, kiełbasa, przyprawy, itd.6. Gdy już ułożymy całość, polać jeszcze niewielką ilością oleju - po bokach, żeby się nie przypaliły podczas pieczenia.
7. Zapiekamy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie, a góra zarumieniona.
Jak podawać?
Podawać polaną ketchupem, sosem pomidorowym domowej produkcji, lub sosem czosnkowym (wówczas nie polecam polewania zapiekanki, gdy jest bardzo gorąca).
Uwagi:
Z doświadczenia wiem, że smakuje najlepiej, jak po upieczeniu, lekko przestygnie.Ale to kwestia gustu. :-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 5-6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Maja |