Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 30 g płatków migdałowych
- po 500 g śliwek i kwaśnych jabłek
- 125 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- szczypta mielonego kardamonu
- 1/4 l tłustego mleka
- 150 g mąki
- 125 g cukru pudru
Jak przyrządzić?
1. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować oliwą i posypać płatkami migdałowymi.
2. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Owoce ułożyć w tortownicy.
3. Utrzeć 3 jajka i 1 żółtko z cukrem, cukrem waniliowym, kardamonem a następnie dodać mleko. Następnie na to przesiać mąkę, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy, na owoce.
4. Piec 30-35 min. w 225 stopniach.
5. Pozostałe białko utrzeć z cukrem pudrem i posmarować lukrem boki i górę wystudzonego ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |