Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,8 kg)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 300 g winogron
- sól
Jak przyrządzić?
1. Wymieszać w garnuszku sos sojowy, oliwę, tymianek i miód. Podgrzewać aż składniki się połączą. Dodać sok z cyrtyny i przeciśnięty czosnek, chwilę podgrzewać.2. Kurczaka umyć, podzielić, natrzeć solą i przygotowanym sosem. Odstawić na 30 minut do lodówki.3. Winogrona umyć, przekroić na pół (jmożna zostawić w całości ale ja zazwyczaj kroję je na pół i wyjmuję też pestki)4. Piec w żaroodpornym naczyniu ok. 40 minut w 250 stpniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodać winogrona. Najlepiej smakuje z ziemniaczanym puree lub z "Ziemniakami Księżnej" (puree ziemniaczane z żółtkami, gałką muszkatołową, masłem ew. śmietaną, wyciskane i zapiekane w piekarniku)
Uwagi:
Kurczak jest naprawdę bardzo smaczny a jednocześnie tani i prosty w przyrządzeniu więc uda się nawet osobie, która dopiero zaczyna gotować. Lubię ten przepis ponieważ jest dosyć oryginalny i dobry na każdą okazję, stanowi dosyć eleganckie danie na tyle by miło zaskoczyć gości a jednocześnie naprawdę łatwo się go robi i trudno jest w nim cokolwiek zepsuć. POLECAM!!!:)))
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |