Składniki:
60 g masła,
szczypta soli,
180 g mąki, 5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
400g śmietany,
1-2 torebki cukru wanilowego,
1 torebka zagęstnika,
Do bitej śmietany:
2 łyżki wyfiletowanych mandarynek (z puszki),
1 paczuszka ciemnej polewy.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C. Masło zagotować z dodatkiem 250 ml wody. Zdjąć garnek z ognia, wsypać do niego mąkę i mieszać całość żeby powstało gładkie ciasto. Następnie postawić garnek na małym ogniu i zawartość mieszać jeszcze przez 1 minutę. Przełożyć ciasto do miski i, stale mieszając, wbijać w nie kolejno całe jajka. Na koniec dodać proszek do pieczenia.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do szprycki z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę niezbyt małe kulki. Wsunąć blachę do piekarnika i piec ciasteczka przez 25-30 min. Po upieczeniu natychmiast przekroić wzdłuz na pół i ostudzić.Śmietanę ubić razem z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Tak przygotowany krem włożyć do szprycki i nadziać nim ptysie. Na śmietanie położyć kawałki mandarynek.Spody nakryć "dekielkami". Przygotowac polewę według przepisu na opakowaniu i udekorować nią ptysie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 12 sztuk |
Kaloryczność | ok. 260 kcal |
Autor | Julita |