Śmietana a śmietanka – czym się różnią?
REDAKCJA • dawno temuW większości śmietan znajdują się substancje zagęszczające, takie jak pektyna czy mączka świętojańska, które przy dużej zawartości mogą powodować problemy żołądkowe
![](https://m.kafeteria.pl/1a6138b32d302a54275606d5-d5d3869,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Śmietana a śmietanka to dwa różne produkty. Nie tylko różnią się zastosowaniem, ale też procesem produkcji. Śmietanka powstaje ze świeżego mleka, a następnie jest poddawana procesowi wirowania, który oddziela tłuszcz mleczny od mleka. Zazwyczaj służy jako baza do produktów typu masło czy lody. Natomiast śmietana jest po prostu śmietanką ukwaszoną — w sposób naturalny lub przez dodatek czystych kultur bakterii kwasu mlekowego.
— Jeśli na opakowaniu produktu nie ma podanego składu, to oznacza, że producent do wytworzenia śmietanki użył jedynie mleka, a do powstania śmietany — mleka i bakterii. Zdarza się to jednak w niewielu przypadkach — tłumaczy Katarzyna Bosacka.
. Natomiast guma guar może przyczynić się do wzdęć i biegunki.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze