Składniki:
1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki Knorr, 1/2 szklanki śmietany słodkiej 12% lub l8%, 2-3 łyżki posiekanej świeżej bazyli, sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz mielony
Jak przyrządzić?
Posiekaną bazylię wymieszać z 1 łyżką masła i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.W rondelku rozpuścić pozostałą część masła wsypać łyżkę mąki, szybko rozmieszać aby się nie zrumieniło. Wlewać powoli bulion ciągle mieszając by nie było grudek. Do gęstniejącego sosu dodawać po kawałeczku masła z bazylią ciągle mieszając. Dodać śmietanę, doprawić odrobiną soli (bulion już sam w sobie zawiera sól) i pieprzu (w zalezności od gustu)plus sokiem z cytryny (jesli trzeba - sos ma mieć smak tylko lekko cytrynowy).
Jak podawać?
Np. usmażone saute lub ugotowane filety ryby układamy na półmisku polewamy przez środek niewielką ilością kremu przyzdabiamy 2 listkami świeżej bazylii. Pozostałą część sosu podajemy w sosjerce.
Uwagi:
Znakomity sos-krem do ryb smażonych saute, ryb i jarzyn gotowanych ale i też do makaronu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Justin |