Składniki:
- ser żółty
- czosnek
- majonez (mój typ to Kielecki)
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Ser zółty (typ i ilość dowolna) zetrzeć na drobnej tarce, dodać roztarty czosnek (ilość zależy od upodobań i jego "mocy"), całość wymieszać z jogurtem naturalnym i majonezem (jeśli chcemy pastę dodajemy mniej, jeśli sos więcej, jogurt ponadto może złagodzić pastę jeśli damy za dużo czosnku) człość mieszamy i doprawiamy do smaku i odkładamy na ok godzinę do lodówki by całość przeszła równomiernie smakiem czosnku. Smacznego !
Jak podawać?
można podawać w salaterkach - jako pastę lub sos do polania mięs np. z grila, lub na kawałkach listków sałaty
Uwagi:
Jeżeli ktoś lubi czosnek to jest to przepis doskonały. Na wszelkich imprezach domowych znika błyskawicznie. Bardzo polecam.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Dario |