Składniki:
- 2-4 średnie ząbki czosnku;
- 0,5L śmietana lub jogurt naturalny;
- ser FETA (okolo 1/2, moze być wiecej bedzie bardziej gęsty);
- sól, pieprz.
opcjonalnie:
- papryka w proszku (słodka lub ostra, wedle uznania);
- oregano;
- koperek.
Jak przyrządzić?
Obrany, wyciśnięty czosnek dodajemy do miseczki z serem feta i śmietaną (bądź jogurtem naturalnym) i mieszamy w mikserze (jeżeli ktoś nie lubi brudzić naczyć a tym bardziej ich zmywać, tak jak ja:), to może zrobić to łyżką lub widelcem) doprawiamy do smaku pieprzem i solą (z solą bym nie przesadzał ponieważ ser feta jest już bardzo słony).Sos sam w sobie jest już pyszny, ale proponuję dodać do niego ostrą paprykę aby wprowadzić trochę pikanterii oraz oregano lub koperek.Przykryć sos folią aluminiową albo jakimś wieczkiem i odstawić na 10-15 min. GOTOWE! Smacznego :)
Jak podawać?
Sos najlepiej smakuje z frytkami, mięsem z grilla, duszonymi żeberkami :) oraz pizzą.POLECAM! Palce lizać:)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | BeAr |