Składniki:
- pomidory w puszce - najlepiej już pokrojone,
- 2 średnie cebule,,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki ketchupu Helmans (koniecznie ten),
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól,
- pieprz - wg uznania,
- parmezan lub starty żółty ser,
- 0,4 kg mięsa mielonego - jeśli lubisz z mięskiem,
- olej.
Jak przyrządzić?
Rozgrzej olej na patelni i wrzuć posiekany drobno czosnek dotąd aż się lekko zeszkli. Następnie dodaj mięsko i smaż dotąd aż wyparuje z niego woda i będzie można je swobodnie rozdzelić - nie podpiekaj na złoto, wystarczy że nie będzie surowe ;). Na oddzielnej patelni podsmaż cebulkę tak, aby była mięka i dodaj do mięska z czosnkiem. Teraz najprostrze: dodaj pomidorki oraz ketchup i przyprawy. Podsmaż wszystko, aż zacznie bulgotać. Podawaj z ciepłym makaronem, po ugotowaniu przelanym zimną wodą.Aha! Posyp wszystko parmezanem albo zwykłym startym serem żółtym. SMACZNEGO !!!!!!
Uwagi:
Prawdopodobnie sos do makaronu na bazie ketchupu brzmi dla Was dziwnie, ale uwierzcie, jest pyszny. Więc jeśli lubisz słodkawe sosiki to polecam.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 porcje |
Autor | AnUsIa |