Składniki:
- 20-25 dkg mięsa z piersi kurczaka,
- 1-2 roztarte ząbki czosnku (wedle uznania),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 świeża słodka papryka (lub papryka konserwowa- ta jest nawet lepsza),
- 1 łyżka smalcu.
Sos:
- 6 łyżki wody,
- 2 łyżki octu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka wódki wyborowej,
- 1,5 łyżki wiśniówki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
1. Mięso pokrajać w kostkę wielkości kostki cukru, posypać solą, mąką, dodać 1/2 łyżki oleju, roztarty czosnek (najlepiej zetrzeć go na tarce o małych oczkach), wymieszać i odstawić na 20 min.2. Paprykę pokrajać w paseczki.3. Skladniki sosu wymieszac i odstawić.4. Olej mocno rozgrzać na patelni, włożyc mięso, mieszając smażyć przez 2 min na dużym ogniu, wybrać łyżką cedzakową.5. Włożyć smalec, rozgrzać, dodać paprykę w proszku, wymieszać, włoży pokrojoną paprykę, wlać zamieszany sos, mieszając doprowadzić do wrzenia.6. Przełożyć usmażone mięso kurczaka do papryki, mieszając dusić 1,5 min na średnim ogniu.
Jak podawać?
Podawać natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym (lub sojowym).
Uwagi:
Dla mnie ilość sosu do tej potrawy jest niewystarczająca, więc zwiększam jego ilość co najmniej dwukrotnie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Autor | moongirl |