Sk艂adniki:
- makaron (najlepiej kokardki, rurki lub swiderki),
- mrozony szpinak,
- wedzony boczek,
- oliwa z oliwek,
- 4 zabki czosnku,
- oregano.
Jak przyrz膮dzi膰?
Szpinak ugotowac dodajac do niego troche masla, czosnku, soku z cytryny, mozna zagescic smietana lub dodac troche moki.
Pokroic boczek na plastry i zarumienic na patelni.
Ugotowac makaron, odcedzic i skropic oliwa z oliwek. Posypac oregano.
Ukladac w brytwance posmarowanej maslem i bulka tarta makaron, szpinak, boczek itd. Na wierzchu powinien byc boczek. Mozna dac na wierzch troche zoltego, tartego sera.
Piec w rozgrzanym piekarniku az sie zarumieni.Podawac z czerwonym winem.
Uwagi:
danie proste i szybkie w przygotowaniu. 40 min na przygotowanie wszystkiego. Zamiast makaronu moga byc ziemniaki, pokrojone wczesniej w plastry jednak surowe wydluza czas pieczenia wiec mozna je najpierw ugotowac. Zamiast boczku moze byc zwykla kielbasa. Mozna dodac przypraw jakich sie chce ale najwazniejszy jest czosnek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Przybli偶ony koszt | 20 z艂 |
Autor | Dona |