Składniki:
Kapusta biała, oliwa z pestek winogron, chrzan ostry najlepiej własnej produkcji, cytryny, miód (najlepiej ostry spadziowy lub gryczany), sól, pieprz biały (ale nie żaden ziołowy).
Jak przyrządzić?
Średnią główkę kapusty uszatkować jak do kiszenia. Dodać kilka łyżek oliwy, sok z dwóch cytryn, łyżkę chrzanu, dwie łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, aż poczujesz jego zapach, łyżkę miodu. Wszystko dobrze i długo mieszać. Po wymieszaniu do lodówki i po 3, 4 godzinach gotowe.
Potrzebne przybory:
Ręce i micha do mieszania.
Jak podawać?
Wydanie w dużej misce ale nie w tej do mieszania, ze sztućcami do surówek.
Uwagi:
Ilości chrzanu, soli, oliwy i miodu muszą sie komponować zgodnie z życzeniem twórcy. Podane wyżej proporcje dają efekt nierozpoznawania składników.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-8 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | j-s-w |