Składniki:
- 2 opakowania biszkoptow (tyle aby można było ułożyć dwie warstwy w tortownicy),
- 2 galaretki owocowe dowolne,
- 2 kilo jabłek kruchych, winnych - takich które łatwo sie rozgotowują, np.: antonówki,
- 1 kostka masła roślinnego (mniej więcej poł kostki na kg jabłek),
- cukier i cukier waniliowy do smaku, do masy jabłkowej.
Jak przyrządzić?
Na dnie tortownicy układamy jedną warstwę biszkoptow. Przygotowujemy 1 galaretkę z mniejszą ilościa wody niż w przepisie (półtorej szklanki wody zamiast dwóch wystarczy), studzimy i zalewamy nią biszkopty (powinna mieć jeszcze konsystencję zbliżona do kurzego białka).Masa: Jabłka kroimy i gotujemy do uzyskania musu, słodzimy do smaku, dodajemy wg uznania cukier waniliowy, nastepnie studzimy. Masło rozcieramy na gładką masę a następnie dodajemy po łyżce gotowanych jabłek (koniecznie ostudzonych!) mieszając ciągle masę - najlepiej mikserem.
Tak uzyskaną masę wykładamy na dolną warstwę biszkoptow w galaretce, a na górze układamy kolejną warstwę biszkoptów i zalewanmy drugą galaretką.
Tort oczywiście nie wymaga pieczenia, ale powinien postac trochę, żeby wszystko zastygło a biszkopty zdążyły wchłonąć trochę galaretki.
Potrzebne przybory:
Tortownica, mikser.
Uwagi:
Pyszne, szybkie i łatwe!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Czarovnica |