Składniki:
- 6-7 półtuszek Matiasa,
- 1 średnia papryka czerwona (różne kolory papryki uatrakcyjnią wygląd potrawy),
- 3-4 średnie cebule,
- 2 średnie ogórki konserwowe,
- torebka pieprzu ziołowego,
- torebka tymianku,
- papryka (ostra, słodka) mielona wg gustu,
- szklanka oleju.
Jak przyrządzić?
Śledzie należy wymoczyć przez ok. 40-50 minut a następnie pokroić w kawałki średniej wielkości. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy na drobną kostkę. Całość składników mieszamy ze sobą tworząc jakby "sałatkę".Następnie posypujemy kawałki śledzi bardzo obficie po obu stronach pieprzem ziołowym, tymiankiem oraz papryką czerwoną /wg gustu również ostrą/. Wkładamy je do słoika warstwami na przemian z wcześniej przyrządzoną "sałatką" i stopniowo całość zalewamy olejem oby potrawa była zakryta. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do "przegryzienia".
Potrzebne przybory:
Słoik 1,5 l.
Jak podawać?
Jako przekąskę (lub zakąskę) z chlebem.
Uwagi:
Są naprawdę przepyszne. Szczególnie na drugi dzień.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Nelt |