Makaron z warzywami w sosie serowym - jak go przyrządzić?
OLIWKA . • dawno temuProste potrawy są najlepsze. Makaron z warzywami z pewnością do nich należy. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, ale efekt naprawdę cię zaskoczy. Kolorowa, apetyczna potrawa skusi nawet dzieci – niejadki. Zwłaszcza, że wszystko będzie zatopione w gorącym, ciągnącym i rozpuszczającym się w ustach serze. Nie jest to może najbardziej dietetyczny obiad na świecie, ale witamin nie zabraknie.
Przygotuj:
- kolorowy makaron świderki (około 20 dag, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego ile chcesz zjeść)
- 20 dag młodych marchewek
- 20 dag fasolki szparagowej
- 20 dag wyłuskanego groszku
- 10 dag kukurydzy z puszki
- sól
A do sosu beszamelowego:
- szklankę mleka
- 2 łyżki masła
- łyżkę mąki
- biały pieprz, sól
- szczyptę gałki muszkatałowej
- 15 dag żółtego sera
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
Krok 2
Fasolkę umyj, obetnij końcówki i pokrój na kawałki. Mogą mieć około 4 cm.
Krok 3
Tak samo musisz postąpić z marchewkami.
Krok 4
Groszek i kukurydzę odsącz, wypłucz i wrzuć do pozostałych składników.
Krok 5
Warzywa duś w małej ilości wody.
Krok 6
Teraz przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i podsmaż przed 2 minuty. Następnie wlej ciepłe mleko i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Dopraw go tak, jak lubisz.
Krok 7
Makaron z warzywami w sosie serowym potrzebuje oczywiście sera. Zetrzyj go i wymieszaj z sosem.
Krok 8
Teraz wystarczy tylko zalać makaron z warzywami sosem beszamelowym i pyszny obiad gotowy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze