Sos beszamelowy

Przepis kulinarny

Składniki:

1 1/2 łyżki masła,
1 1/2 łyżki mąki,
1 szklanka mleka,
2 żółtka,
sól,
pieprz,
4 dag ostrego, startego żółtego sera,
sok z cytryny,
gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy nie rumieniąc. Do zasmażki dodajemy mleko i gotujemy. Do ubitych żółtek powoli wlewamy sos ciągle mieszając, żeby się nie zważył. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy (ale już nie pozwalamy, żeby się zagotował).

Uwagi:

Sos idealnie nadaje się do zapiekanek (z ziemniaków bądź makaronu).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania12 min.
Trudnośćprosty
AutorVinter's Spell

Sos beszamelowy: Podobne przepisy

Sos beszamelowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy