Składniki:
- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
- po 50 g mąki, siekanych migdałów, cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka rumu (lub wódki z kilkoma kroplami zapachu rumowego)
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak przyrządzić?
1. Składniki utrzeć na jednolitą, gładką masę, odstawić na 20 minut.
2. Łyżką kłaść porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.
Uwagi:
Placuszki świetnie smakują z sosem owocowym (najlepiej z malinowym - miksuję mrożone owoce z cukrem). Siostra lubi je także ze słodką śmietanką i cynamonem. POLECAM!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |