Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 85 g cukru pudru
- 1 żółtko
nadzienie:
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- po szczypcie soli i goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g mielonych, nie obranych ze skórki migdałów
- 100 g pokruszonych biszkoptów
- kakao do posypania
Jak przyrządzić?
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtko, cukier puder i sól. Wymieszać i siekać nożem aż składniki się połączą następnie SZYBKO zagnieść ciasto i chłodzić 1 godzinę.
2. Ciastem wylepić formę do tart albo tortownicę formując brzeg 3 cm. i ponakłuwać widelcem.
3. Na ciasto wyłożyć koło wycięte z pergaminu i wysypać na to ok. 500 g suchego grochu, fasoli lub soi. Piec ok. 15 min. w 200 stopniach. Po upieczeniu usunąć groch i pergamin.
4. Masło utrzeć z 50 g cukru, żółtkami i przyprawami. z białek i reszty cukru ubić pianę. Ok. 1/3 piany wymieszać z masą żółtkową. Dodać biszkopty, migdały, resztę piany. Delikatnie wymieszać.
5. Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec 40-45 min. w 190 stopniach. Przestudzone posypać kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Autor | nutella |