Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- po 50 g mąki pszennej i ziemniaczanej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
- szklanka wody posłodzona 2 łyżkami cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół zapachu rumowego
poza tym:
- 5 łyżek dżemu morelowego
- 7 owoców kiwi
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 500 g mascarpone
- 6 listków żelatyny
- aromat rumowy (kilka kropel)
- 2 łyżki ciemnego kakao
Jak przyrządzić?
1. Jajka rozbić, odzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z 3 łyżkami gorącej wody, po trochu dodawać przesiany cukier.
2. Mąki wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać na masę, dobrze wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Nałożyć do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem. Piec 15 minut w 200 stopniach.
3. Ostudzony spód nasączyć (nie trzeba zużywać całego nasączenia- biszkopt ma być wilgotny a nie rozmoczony), posmarować dżemem, ułożyć plasterki obranego kiwi.
4. Jajka rozdzielić, białka ubić a żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody dodając stopniowo cukier. Do masy dodać mascarpone i kilka kropel aromatu rumowego. Wszystko utrzeć razem z żelatyną rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.
5. Masę wyłożyć na kiwi, posmarować nią też boki tortu. Górę i boki tiramisu posypać kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |