Niezawodny przepis na cynamonowe drożdżówki
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuSmak świeżych, ciepłych drożdżówek cynamonowych nie ma sobie równych. Podczas gdy wiele z nas przynosi je z ulubionej piekarni, warto pokusić się o przygotowanie tych pysznych bułeczek w zaciszu własnej kuchni. Nie dość, że samodzielnie dobierzemy do nich składniki, to jeszcze napełnimy dom rodzinnym aromatem cynamonu. Sprawdź, jak przygotować domowe drożdżówki cynamonowe oblane słodkim lukrem.
Składniki cynamonowych drożdżówek
Ciasto, lukier i nadzienie cynamonowe można przygotować dzień wcześniej – w ten sposób, jeżeli postanowisz podać je na śniadanie, na poranne pichcenie wystarczy ci godzina. Lukier i ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Gdy się obudzisz, będziesz musiała jedynie rozwałkować i zwinąć ciasto oraz upiec drożdżówki.
Składniki ciasta:
- 3 i ½ filiżanki mąki uniwersalnej (lub więcej),
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki zimnego masła,
- 2 jaja,
- 1 filiżanka mleka.
Składniki farszu:
- 4 łyżki stopionego masła,
- ¾ filiżanki cukru,
- 1 łyżka i 1 łyżeczka cynamonu.
Składniki lukru:
- 4 łyżki miękkiego masła,
- 100 g twarożku,
- 1 i ¼ filiżanki cukru pudru.
Przygotowanie ciasta i farszu
Połącz mąkę, drożdże, sól, cukier i masło za pomocą robota kuchennego. Dodaj jaja i ponownie wymieszaj. Nie wyłączając robota, powoli wlej ¾ filiżanki mleka i miksuj przez ok. 30 sekund. Jeżeli potrzeba, dolewaj mleka po łyżce, dopóki masa nie uzyska konsystencji lekko lepkiej kuli. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, dodawaj po łyżce mąki.
Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj przez ok. 5 minut. Uformuj gładką, okrągłą kulę ciasta, włóż ją do miski i przykryj folią. Pozostaw masę na 1–2 godziny w ciepłym miejscu (powinna podwoić objętość).
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Stop 4 łyżki masła. Specjalnym pędzlem kuchennym rozprowadź masło w sporym naczyniu żaroodpornym. W oddzielnej misce połącz ¾ filiżanki cukru i cynamon. Odstaw na bok.
Przygotowanie cynamonowych drożdżówek
Połóż wyrośnięte ciasto na blacie posypanym mąką i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą pędzla wysmaruj jego powierzchnię stopionym masłem. Następnie posyp mieszanką cukru i cynamonu, opuszczając krawędzie ciasta. Rozprowadź równomiernie cukier i wgnieć w ciasto przy użyciu widelca. Zwiń ciasto w rulon i podziel na ok. 20 równych części. Przenieś kawałki ciasta za pomocą łopatki do naczynia do pieczenia. Gdy umieścisz w nim wszystkie bułeczki, nałóż na powierzchnię drożdżówek stopione masło. Piecz przez 20–25 minut lub dopóki ciasto nie nabierze złotego koloru.
W międzyczasie połącz mikserem masło i twarożek. Dodaj cukier puder i ponownie połącz wszystkie składniki. Polej gorące drożdżówki lukrem i delikatnie rozprowadź go po ich powierzchni. Podawaj na gorąco.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze