Składniki:
1 kg mąki, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 10 dag drożdży, 2 jajka, 1/2 kostki margaryny Kasia.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić rozkruszone drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Po wyrośnięciu dodać jajka i płynną margarynę. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Brać porcję ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach, położyć dowolne nadzienie, zlepić, delikatnie uformować kulkę i ułożyć na blasze posypanej mąką. Upiec. Temp. pieca 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Jako nadzienia można użyć: świeżych owoców, dżemu, marmolady, powideł, masy serowej lub budyniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Anama |