Składniki:
Placki: 9 jaj, 25 dag cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 12 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa: 3/4 kostki margaryny, 1 szklanka cukru pudru,40 dag truskawek zmiksowanych (mogą być mrożone).
Jak przyrządzić?
Upiec cienki biszkopt ciemny.
Placki: Z białek i cukru ubić pianę na sztywno i podzielić na dwie części. Do jednej części dodawać stopniowo wszystkie żółtka, ubijając całość. Dodać mąkę pszenną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, lekko mieszając. Do drugiej części piany dodać mąkę ziemniaczaną i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, również lekko mieszając. Na wysmarowaną foremkę wyłożyć ciasto żółte i posypać suchą zmieloną kawą. Na to kłaść łyżką porcje ciasta białego. Piec w temp. 150 stopni C przez 20-30 min. Po upieczeniu przekroić.
Masa: Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo małymi porcjami dodawać zmiksowane truskawki, ciągle ucierając.
Przełożenie ciasta: Ciasto żółte (dolne) - masa - biszkopt ciemny - masa - ciasto (górne).
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, łyżka drewniana, garnek, mikser.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |