Składniki:
Placek kokosowy:
5 białek, 20 dag cukru, 8 dag kokosu drobnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, sok z cytryny.
Masa serowa:
70 dag sera, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 żółtek, 10 dag margaryny, 20 dag cukru zwykłego,1 cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt kakaowy grubszy (biszkopt ciemny) i przekroić na pół. Upiec placek kokosowy. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Dodać sok z cytryny, lekko mieszając dodać kokos, mąkę z proszkiem, ocet. Wyłożyć do formy i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 20 min. Zemleć ser. Wszystkie składniki zmieszać i utrzeć. Włożyć do garnka i gotować 2-3 min., ciągle mieszając, na wolnym ogniu. Przestudzić.
Przełożenie placka:
Biszkopt kakaowy - masa serowa - placek kokosowy - masa serowa - biszkopt kakaowy.
Potrzebne przybory:
Miska, trzepaczka, łyżka drewniana, garnek, mikser.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |