Składniki:
1 laska kiełbasy, 4 ząbki czosnku, pół marchewki, kawałek selera, 3 cebule, 2 duże puszki fasoli (1200 g - 1400 g), sól, pieprz, cukier, papryka, majeranek, (kozieradka), średni słoiczek koncentratu pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Wszystko robimy w jednym i tym samym dużym garnku! Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę na niewielkiej ilości oleju lub smalcu, pokrojony czosnek (wrzucamy na rozgrzany tłuszcz – wtedy najładniej pachnie i nie da gorzkiego smaku potrawie) i starte warzywa. Jak kiełbasa już będzie usmażona dodać pokrojoną cebulkę i przyprawić majerankiem (łyżka), solą lub Vegetą (łyżka), pieprzem (łyżeczka) i cukrem (łyżeczka), łyżkę słodkiej papryki wsypać na gorący tłuszcz – żeby się rozpuściła i nie była gorzka - polecam przyprawić dodatkowo łyżeczką kozieradki mielonej. Cebula się zeszkliła – można dodać fasolę z puszki razem z zalewą, podlać wodą a po 10-15 minutach gotowania domieszać cały słoiczek koncentratu pomidorowego.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, deska i nóż do krojenia.
Jak podawać?
Najlepiej ze świeżym białym pieczywem.
Uwagi:
Potrawa jest gęsta dzięki zalewie z fasoli i warzywom, które podczas gotowanie rozpadają się i tworzą świetny sos. Jest mniej pracochłonna, bo nie trzeba namaczać fasoli, można użyć białej lub czerwonej fasoli - jak kto lubi, można też pomieszać. Czasem dodaję resztki mięsa z pieczonego kurczaka czy innego drania co zostały po obiedzie - też pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | inga |