Składniki:
Ciasto: 20g drożdży; 1/2 szklanki ciepłego mleka; cukier; 2 szklanki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli.
Farsz: jarzynka do smaku; 30g. grzybów suszonych (grzybów nie pieczarek ;)); 500g kapusty kiszonej;1 cebula; 1 łyżka masła; pieprz
Jak przyrządzić?
Ciasto: Drożdże rozkruszyć, dodać odrobinę cukru i mleko. Rozprowadzić i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i dodać odrobinę soli i przygotowane drożdże i 1/2 szklanki wody (w sumie można dodać drugie pół szklanki mleka). Wyrobić sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 0,5h do wyrośnięcia.
Farsz: Grzyby namoczyć (najlepiej na noc), ugotować, pokroić bardzo drobno. Kapustę ugotować, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać, posiekać drobno, zeszklić na maśle. Połączyć wszystkie składniki farszu. Doprawić jarzynką i pieprzem.
A teraz lepimy pierogi. Można sposobem przedstawionym niżej lub też innym - tu można dowolnie podejść do tematu. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką, nakładać porcję farszu i zlepić tradycyjne. Pierogi wrzucamy na rozgrzany na patelni głęboki olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z czerwonym barszczem.
Jak podawać?
Jako dodatek do czerwonego barszczu wigilijnego.
Uwagi:
Grzyby gotujemy w tej wodzie, co się w niej namaczały. Wodę możemy użyć do dosmaczenia barszczu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | MaciejZal |