Składniki:
CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu.
MASA:
1 szklanka cukru, ½ kostki masła, cukier waniliowy, sok z 1 cytryny, 1 szklanka wody, ½ szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
LUKIER:
4 czubate łyżki cukru pudru, sok z ½ cytryny.
Jak przyrządzić?
CIASTO:
Do żółtek wsypać proszek, dodać ocet i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie połączyć żółtka z pianą, chwilę ubijać, dosypując obydwie mąki przez sito. Na blachę wysypaną bułką wyłożyć ciasto, piec jak biszkopt 20 – 25 min. W temp. 180stopni C.
MASA:
Wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, masłem i sokiem z cytryny. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku i wlać na gotującą się masę jak budyń. Intensywnie mieszać. Masę lekko ostudzić i ciepłą przełożyć przekrojone ciasto.
LUKIER:
Lukier ukręcić z podanych składników. Polać nim ciasto, można posypać wiórkami kokosowymi, ale lepiej smakuje bez wiórków.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | kamila |