Składniki:
2 kg schabu bez kości, 2 litry wody, 8 ząbków czosnku, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki majeranku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/3 szklanki soli, 1/2 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki i schab dajemy do garnka, gotujemy i od chwili zagotowania gotujemy 10 minut, odstawiamy z ognia do momentu wystygnięcia schabu w zalewie ale co najmniej na 6 godzin. Po tym czasie ponownie gotujemy schab w tej zalewie i od momentu zagotowania, gotujemy kolejne 10 minut, odstawiamy z ognia i ponownie studzimy schab w tej zalewie. Zimny schab wyjmujemy z zalewy i wycieramy w ręcznik papierowy i zawijamy w folię aluminiową a potem już tylko kroimy i jemy z sałatką, chrzanem lub z chlebem i masełkiem.
Uwagi:
Ja zamiast 2 kg schabu robię w tej zalewie 1 kg schabu i 1 kg surowego boczku. Smakują wyśmienicie, bez żadnych polepszaczy i saletry. Schab taki równie dobrze może być pokrojony w grubsze plastry i zalany galaretą z piklami. Naprawdę warto;-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | olka37 |