Greckie tzatziki

Przepis kulinarny

Składniki:

1 świeży ogórek (długości około 20 cm), jogurt bałkański 400 ml lub 2 serki homogenizowane naturalne (2 x 200 g), 3 ząbki czosnku, opcjonalnie nieduży pęczek kopru, sól, biały pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, delikatnie posolić i odczekać aż puści sok. Następnie sok odcisnąć, dodać do ogórka jogurt bałkański (lub serki), przeciśnięty przez praskę czosnek i dla wzbogacenia smaku posiekany koperek. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

Jak podawać?

Sos tzatziki doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs a także do pieczonych ziemniaczków.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje8-10
Przybliżony koszt6 zł
AutorAnna

Greckie tzatziki: Podobne przepisy

Greckie tzatziki: wypróbuj również

Powiązane Tematy