Składniki:
1 świeży ogórek (długości około 20 cm), jogurt bałkański 400 ml lub 2 serki homogenizowane naturalne (2 x 200 g), 3 ząbki czosnku, opcjonalnie nieduży pęczek kopru, sól, biały pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, delikatnie posolić i odczekać aż puści sok. Następnie sok odcisnąć, dodać do ogórka jogurt bałkański (lub serki), przeciśnięty przez praskę czosnek i dla wzbogacenia smaku posiekany koperek. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Jak podawać?
Sos tzatziki doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs a także do pieczonych ziemniaczków.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Anna |