Składniki:
ciasto naleśnikowe - każdy ma swój wypróbowany przepis, ważne, żeby były lekko słone a nie słodkie.
Farsz:
500 g sera białego (twarogu lekko kwaśnego), 300 g ziemniaków ugotowanych, wystudzonych, zmielonych, 200 g cebuli, sól, pieprz, Vegeta.
Jak przyrządzić?
Naleśniki smażymy.Farsz: łączymy zmielone ziemniaki z drobno roztartym serem, dodajemy zeszkloną na maśle cebulkę (złotą), doprawiamy (farsz jest prawie taki sam jak do ruskich pierogów). Składamy naleśniki na poduszeczkę czyli jak do krokietów - rozsmarowujemy farsz, zawijamy do środka naleśnik i zakładamy boczne brzegi, odwracamy. Układamy naleśniki w naczyniu wysmarowanym tłuszczem i zapiekamy ok. 15 minut.
Uwagi:
Naleśniki można zawijać jak się podoba, ważne aby podczas zapiekania farsz nie uciekł z naleśnika. Można panierować jak krokiety. Można podawać z sosami doskonały cebulowy lub ukraiński śmietanowy (śmietana gotowana na małym ogniu, lekko posolona, z dodatkiem masła aż do wytrącenia tłuszczu ok. 30 minut - wygląda jak zważona śmietana na gorąco, ale zapewniam jest pyszna).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lillth |