Składniki:
- 2 pory,
- szklanka ryżu,
- słoiczek koncentratu pomidorowego (~190 g),
- paczka słodkiej papryki (~20 g),
- olej,
- sól, ew. ostra papryka, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pory w dużych kawałkach smażymy około 10 min. Jeśli się spalą z wierzchu - zdejmujemy węgielek. Następnie wrzucamy do garnka wszystkie składniki i dolewamy 4 szklanki wody. Pod koniec gotowania (ok. 20-30 min.), gdy woda odparowuje, należy uważać, żeby się nie przypaliło. Solimy itd. oczywiście na koniec. Gęsta czerwonobrązowa papka.
Jak podawać?
Na gorąco zjemy niewiele. Gdy ostygnie zjemy drugą połowę zupełnie innego dania (inaczej smakuje).
Do picia polecam soki owocowe, nie żadne wino.
Uwagi:
Danie ciężkie, o wyjątkowo oryginalnym smaku (smażone pory pachną z daleka).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | mjuziq |