Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 0.5 l slodkiej smietany 30%,
- 450g grzybów (moga byc pieczarki),
- 1 cebula,
- 0.25 g żółtego sera do posypania.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki pokroic w polplasterki i przesmazyc. Smietane wlac do garnka i zagotowac. Do smietany wrzucic przesmazone ziemniaki. Grzyby pokroic w kostke, cebule rowniez po czym przesmazyc na oleju. Dodac do smietany z ziemniakami. Doprawic sola i pieprzem. Gototwac na wolnym ogniu ok 10min. ciagle mieszajac. Forme posmarowac maslem i obsypac bulka tarta, przelozyc uduszone w smietanie ziemniaki z grzybami i piec okolo 25min w temp. 180C. Ser zólty zetrzec na tarce i posypac nim zapiekanke przed wyjeciem.Smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Roks |