Składniki:
Ziemniaki, ok. 1,5 kg, garść (duża) grzybów suszonych, proteina sojowa kostka, trzy duze cebule, śmietana , sól, pieprz, ziele angielskie, kostka warzywna przyprawowa, olej/masło do smażenia.
Jak przyrządzić?
Grzyby opłukać , zalać zimną woda - 2 szklanki - i ugotować. Gdy już są miękkie , pociąć na drobne paseczki. ZACHOWAĆ WYWAR Z GRZYBÓW!!!
Ziemniaki obrać, pokroić jak na frytki - średnie- zalać wrzątkiem, podgotować tak ok. 10 minut, Kostkę sojową ugotować w przyprawach z dodatkiem ziela angielskiego ( 2 ziarenka) i dwóch ząbków czosnku, nastepnie pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju lub maśle.Cebulę pokroić w paseczki,posolić, posypac pieprzem, udusić na maśle lub oleju.Przygotowane produkty ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( wysmarowanym odrobiną tłuszczu) w następujacej kolejności: warstwa ziemniaków, warstwa cebuli, warstwa proteiny sojowej, warstwa grzybów,warstwa ziemniaków. Ilośc warstw zależy od wielkości naczynia żaroodpornego, ważne by na wierzchu zawsze były ziemniaki. Ziemniaki można troszke posolić.Wszystko to zapiekać przez godzinę w piekarniku.W międzyczasie, wybełtać śmietanę z wywarem z grzybów - dobrze , jeśli wywar jest odparowany - esencjonalny, gęsty - posolić, posypać pieprzem, a następnie polać tym potrwę i wstawić na następne pół godziny do piekarnika.
Jeść na gorąco!
Potrzebne przybory:
Garnki, duże naczynie żaroodporne lub dwa mniejsze, ostry nóż,deska, cierpliość i ukochana osoba do pomocy - wtedy wszystko idzie znacznie szybciej.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | halina |