Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 2 cebule,
- 30-40 dag startego żółtego sera,
- 2 jaja,
- 2 duże ogórki kiszone,
- puszka zielonego groszku,
- majonez,
- sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać, schłodzić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ogórki pokroić w kostkę lub makaronik. Jaja ugotowane na twardo posiekać.Wszystkie składniki wrzucić do salaterki, dodać majonez i przyprawy.
Potrzebne przybory:
Nóż, tarka (niekonieczna gdy kupisz ser starty)deska do krejenia, salaterka, garnek do gotowania.
Jak podawać?
Na zimno; można udekorować wg uznania ogórkiem, czerwoną papryką, zieleniną itp.
Uwagi:
Sałatka syta, kaloryczna, doskonała jako zakąska.Czas uzależniony od gotowania i schładzania ziemniaków i jajek.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | smakosz |