'Gdy pustki w lodówce'

Przepis kulinarny

Składniki:

- ryż lub makaron (mogą być resztki z dnia poprzedniego),
- 1-2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy do smaku,
- cebula,
- olej.

Jak przyrządzić?

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju; w międzyczasie rozmącone jajka mieszamy z ryżem (lub makaronem), dodajemy przyprawy - tak, jak lubimy, a potem cebulę; tak przygotowaną masę przekładamy na rozgrzaną patelnię w formie kotlecików; smażymy z dwóch stron i... gotowe!

Potrzebne przybory:

Patelnia, miska lub garnek do wymieszania potrawy, łycha.

Jak podawać?

Jako samodzielne danie - najlepiej w towarzystwie surówek.

Uwagi:

Powstała masa nie może być zbyt rzadka, bo się nam rozjedzie na patelni :)Danie pyszne, zwłaszcza z keczupem; do środka można dodać i inne "resztki" - a więc paprykę, żółty ser, co tam kto ma w lodówce. Ja zwykle opierałam się na tej wersji oszczędnościowej - zwłaszcza pod koniec studenckiego miesiąca,gdy w lodówce i w portfelu było już pusto :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt2 zł
Autorruda

'Gdy pustki w lodówce': Podobne przepisy

'Gdy pustki w lodówce': wypróbuj również

Powiązane Tematy