Składniki:
- ryż lub makaron (mogą być resztki z dnia poprzedniego),
- 1-2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy do smaku,
- cebula,
- olej.
Jak przyrządzić?
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju; w międzyczasie rozmącone jajka mieszamy z ryżem (lub makaronem), dodajemy przyprawy - tak, jak lubimy, a potem cebulę; tak przygotowaną masę przekładamy na rozgrzaną patelnię w formie kotlecików; smażymy z dwóch stron i... gotowe!
Potrzebne przybory:
Patelnia, miska lub garnek do wymieszania potrawy, łycha.
Jak podawać?
Jako samodzielne danie - najlepiej w towarzystwie surówek.
Uwagi:
Powstała masa nie może być zbyt rzadka, bo się nam rozjedzie na patelni :)Danie pyszne, zwłaszcza z keczupem; do środka można dodać i inne "resztki" - a więc paprykę, żółty ser, co tam kto ma w lodówce. Ja zwykle opierałam się na tej wersji oszczędnościowej - zwłaszcza pod koniec studenckiego miesiąca,gdy w lodówce i w portfelu było już pusto :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | ruda |