Składniki:
- 4 podwójne piersi z kurczaka,
- 1-2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 3 łyżki śmietany,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 kromki czerstwej bułki,
- 2 łyżki oleju,
- opakowanie mrożonej włoszczyzny,
- łyżeczka estragonu,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Bułkę dokładnie pokruszyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić włoszczyznę, oprószyć bułką, solą, piprzem, i estragonem. Całość wymieszać i dusić kilka minut.Piersi opłukać, natrzeć solą oraz pieprzem, nadziać mieszanka warzywną i spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na maśle 4-5 minut z każdej strony. Sos ze smażenia wymieszać z bulionem, śmietaną oraz sokiem cytrynowym. Kotlety przed podaniem polać sosem.Życzę smacznego :)
Jak podawać?
Można podawać z ziemniakami albo makaronowymi gniazdkami, a jako dodatek: gotowaną marchewke pokrojoną w talarki+ ogóreczki konserwowe pokrojone również w talarki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 200 kcal |
Autor | Sikorka |