Czasem przychodzi moment, kiedy człowiek ma ochotę na coś naprawdę pysznego. Słodycze bywają różnej jakości, ale ten deser to pozycja z najwyższej półki. Niemało kalorii, ale smak wyśmienity. Francuzi przygotowują mousse au chocolat na kilka sposobów. Stosują różne proporcje czekolady mlecznej i gorzkiej. Czasem nadają mu aromat dodając skórkę pomarańczową lub likiery o różnych smakach. Wersję wytrawną, wyłącznie z gorzką czekoladą, można zrobić bez masła.
Składniki:
10 dag masła,
20 dag czekolady (mlecznej i/lub gorzkiej),
6 jaj,
½ szklanki śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Czekoladę łamiemy na kawałki i na małym ogniu rozpuszczamy w rondelku.
Dodajemy masło i łyżkę wody i całość podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia.
Rondelek odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
W tym czasie dzielimy jaja na białko i żółtko.
Białko ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, a żółtka roztrzepujemy widelcem.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem kilka minut, aż do uzyskania bitej śmietany.
Jeszcze lekko ciepłą czekoladę mieszamy delikatnie z żółtkami, a następnie z bitą śmietaną i połową piany z białka.
Deser przekładamy do salaterki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężał.
Jak podawać?
Podajemy w pucharkach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |