Składniki:
CIASTO:
2 szkl. mąki tortowej, 4 jajka, 1 niepełna szkl. cukru, 5 łyżek oleju, 3 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA MAKOWA:
50 dag maku, 15 dag cukru, 2 szkl. mleka, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki miodu, 3 białka.
MASA ORZECHOWA:
15 dag orzechów mielonych laskowych lub włoskich, 1 kostka masła, 15 dag cukru pudru, 3 żółtka, 1/2 szkl. mleka.
POLEWA:
12 dag masła, 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki mleka, 4 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
PRZYGOTOWAĆ CIASTO:jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodawać 8 łyżek wody, przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, kakao, a na końcu olej. Średniej wielkości formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.PRZYGOTOWAĆ MASĘ MAKOWĄ:mak opłukać na sicie, osączyć, zemleć, zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy, miód oraz białka wymieszać i gotować do zgęstnienia. Gorącą masę makową wyłożyć na ciasto.PRZYGOTOWAĆ MASĘ ORZECHOWĄ:orzechy zalać goracym mlekiem i ostudzić. Masło utrzećz cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka i po łyżce orzechów. Masę orzechową nałożyć na masę makową.PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ:składniki połączyć i zagotować. Polać ciasto. Ciasto schłodzić.
Uwagi:
Ciasto jest dość pracochłonne, ale za to efekt końcowy jest kapitalny. Ciasto dobre na szczególne okazje. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | Aneta |