Składniki:
- mięso wieprzowe,
- cebula,
- boczek,
- pieprz czarny,
- pieprz kajeński,
- czosnek w ząbkach,
- delikat,
- curry,
- tymianek świeży lub suszony,
- mąka,
- masełko,
- winko czerwone,
- woda.
Jak przyrządzić?
Stłuc mięsko pokrojone w plasterki, natrzeć czosnkiem i przyprawić solennie wszystkimi prztprawkami. Tak przygotowane kotleciki umieszczamy w lodówce, żeby nabrały mocy. Cebulkę razem z boczkiem smażymy na patelni (cebulka w plastrach boczek w kosteczkę). Mięsko panierujemy w mącę i wrzucamy na patelnie, smażymy do granic możliwośc, aż się prawie przypali. przypalona zasmażkę dodajemy razem z winkiem do mięsa, jak ktoś jest wytrzymały można jeszcze dodatkowo przyprawić.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, tłuczek do mięsa, nóż ostry, patelnia.
Uwagi:
Kobiety! Faceci uwielbiają takie rzeczy, raz to zrobiłam i teraz jestem cały czas molestowana o przepyszne piekielna mięsko. Do mięska proponuję klasyczną polską ćwikłę soczyście doprawioną chrzanem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Megierka |