Składniki:
- 4 bakłażany,
- 4 kulki mozzarelli po 125 g.,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego (z kartonika),
- 20 dag parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 listki bazylii,
- 1/2 szklanki oliwy,
- sól.
Jak przyrządzić?
Bakłażany pokroić w plasterki, osolić, odstawić na min. godzinę na sito.Na oliwie przyrumienić plasterki czosnku. Wyjąć czosnek. Do oliwy dodać przecier pomidorowy i bazylię. Dusić 15 min. Bakłażany rumienimy na oliwie i odsączamy na papierowym ręczniku. Mozzarelę kroimy w plasterki.W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układamy warstwami: bakłażany, sos pomidorowy, mozzarellę- każdą warstwę posypujemy parmezanem. Ostatnia warstwa to mozzarella.Wstawiamy do piekarnika (200 stopni) na 20 min.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Blue7 |