Składniki:
- pierś z indyka (okolo 1 kg),
- sos sojowy (ja preferuje japonski),
- suszone morele,
- sliwki,
- oraz sloiczek borowek.
Jak przyrządzić?
Piers w calosci wkladamy do zaroodpornego naczynia, zalewamy polowa szklanki sosu sojowego, polowa szklanki wody i wkladamy do lodowki najlepiej na cala noc, oczywiscie przykryte... Nastepnego dnia rano wyspani, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkladamy tam piers, na jakies 15-20 minut. Nastepnie dokladamy owoce (po bokach) i wkladamy na jeszcze 15 do 20 minut. Generalnie czasy ktore tu podalem moga ulec zmianie jesli piers jest wieksza badz mniejsza, no i wiem z doswiadczenia ze roznie to bywa z piekarnikami i pokazywana przez nie temperatura. Dlatego namawiam do bycia czujnym i macania piersi:-) bo przepieczona moze nam stanac w gardle...
Potrzebne przybory:
Naczynie zaroodpornie, piekarnik.
Jak podawać?
Z czym, kto lubi, w plasterkach 1 cm grubosci, a na deser polecam cos powiazanego tematycznie z piersia...
Uwagi:
Potrawa delikatna dla delikatnych kobiet i wrazliwych mezczyzn:-)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | lekkie |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Surzyn |