Składniki:
- kotlety schabowe b/k,
- żółty ser w plastrach lub starty,
- pomidor w plastrach,
- pieczarki w plastrach,
- zioła - koniecznie oregano, a inne wg uznania,
- papryka w proszku - ostra lub łagodna,
- curry,
- ew. plastry szynki, ogórek konserwowy - dla wersji "rozbudowanej".
Jak przyrządzić?
Kotlety robijamy - ja osobiscie staram się dokładnie je rozbić, ponieważ szybciej sie później upieką. Obtaczam je z obu stron w ziołach (oregano, cząber, estragon) i papryce (ostrej lub łagodnej - w zależności od preferencji), curry - ogólnie: w tym, co mam w danej chwili pod reką. Następnie kotlety układam na foli, która wyściela blachę (nie żałuję jej, żeby później nie męczyć się z szorowaniem blachy). Na kotlety kładę plasterki pomidora, pieczarek, ogorka konserwowego, szynki i wszystko przykrywam żółtym serem, który na koniec posypuję oregano. Blachę wkładam do piekarnika (gorącego - szybciej się upiecze). Trzeba je piec ok. godziny, ale tak naprawde to nigdy tego nie sprawdzałam :)
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa, blacha, piekarnik.
Jak podawać?
Osobiście podaję te kotlety z ryżem (żeby lepiej smakował dodaję odrobine masła) lub tradycyjnie z ziemniakami plus sałatka z zielonej sałaty, rzodkiewki, pomidora z jog. naturalnym, musztarda,pieprzem i solą.
Smacznego!
Uwagi:
Kotletów nie solę ani nie dodaje pieprzu.
Wystarczy obtoczyć je ziołami.
Bardzo dobrze smakują na zimno, np zamiast kanapki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Kasia M |