Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka (żółtka do ciasta),
- kostka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 2 kg niezbyt słodkich jabłek,
- 1/2 szklanki cukru,
- cynamon.
Beza:
- 4 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- kisiel cytrynowy (torebka).
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, ciasto wstawić do lodówki.
Jabłka zetrzeć na tarce, rozgotować z cukrem i cynamonem.
Białka ubić, dodać cukier, wsypać kisiel i wszystko to ubić robotem kuchennym.
Pieczenie:
Tu moze być różnie, wszystko zależy od piekarnika.
Na dużą blachę (tę z piekarnika) wysmarowaną tuszczem wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy, na to przekładamy ostudzoną masę z jabłek i na to białko.
Ciasto piecze sie szybko, po pół godzinie można ustawić już tylko funkcję ogrzewania z góry, żeby robiła się wysoka beza.
Można też podpiec najpierw ciasto z 10 min, wyłożyć na to jabłka i białko, i na najmniejszej temperaturze piec górę ciasta. Dopiero jak beza jest wysuszona i upieczona, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy w ten sposób ciasto.
Smacznego :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |