Składniki:
- 1 sałata,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 1 świeży ogórek,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym.
Sos:
- 3/4 szklanki oliwy lub oleju,
- 4 łyżki octu,
- 4 łyżki wody,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- 2-3 łyżeczki cukru,
- bazylia i oregano.
Jak przyrządzić?
Warzywa dokładnie opłukać, sałatę porwać, cebulkę pokroić w cienkie talarki, posolić, aby zmiekła przed połączeniem jej z innymi składnikami, ogórek pokroić w plasterki bądź według uznania, pomidorki pokroić w cząsteczki. Wszytskie składniki wrzucamy razem do naczynia, tuńczyka należy lekko odsączyć, ale to nie jest konieczne. Wszystko wymieszać z sosem tuż przed podaniem. Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aqusia |