Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 szkl mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- paczka wiórków,v- płaska łyzeczka proszku do pieczenia,
- 3-4 jabłka,
- polewa czekoladowa (ja użyłam delecty),
- tłuszcz i bułka tarta do tortownicy.
Jak przyrządzić?
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodawac stopniowo żółtka, ciągle ubijając. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem - wymieszać, dodac wiórki - na oko lub próbowanie, ilość zależna od gustu (zostawic troche do dekoracji, wiec lepiej nie przesadzic z wsadem).
Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać dokładnie bułką tartą. Wylac ciasto (w dużej wychodzi wysoki na jakieś 3 palce).
Jablka - obrane, pokrojone w male kawalki powtykać gęsto w ciasto tak, żeby było je widać - potem się schowają.
Upiec jak biszkopt - próby zapałkowe i lekko złocisty kolor świadczą o gotowości (jakieś 25-30 min). Wyjąć, ostudzić, polać polewą, posypać boki i wierzch wiórkami.
Potrzebne przybory:
Tortownica.
Uwagi:
Ciasto dla fanów kokosków - małych kawałkow biszkoptu w czekoladzie i wiórkach - w nowej formie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | plancton |