Składniki:
- piersi kurczaka,
- miód,
- musztarda francuska (taka z ziarenkami gorczycy),
- czosnek,
- imbir swieży (ewentualnie suszony),
- sos sojowy,
- ocet balsamiczny,
- ziarenka sezamowe,
- cebula,
- curry,
- sól,
- pieprz cayenne,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
1. piersi kurze umyć, pokroić na nieiwelkie kawałki, posypać solą i pieprzem cayenne, odstawić, niech sie przegryza.
2. przygotować sos: dwie łyżki miodu, trochę wody, 3 łyzki musztardy, curry, czosnek (zgnieciony), sos sojowy, sezam, cayenne, ocet balsamiczny, wymieszać wszystko dokłądnie, odstawić, niech sie pzegryza :-)
3. rozgrzać oliwę, pokrojona w kostke cebulke zeszklić, wrzucić mięso, smarzyć aż do złotej barwy.
4. wlać sos, dusić aż smaki sie idealnie przejdą.
Smacznego!
Jak podawać?
Z ryżem, najlepiej ciemnym...
Uwagi:
Nie podaję dokładnych ilości składników - wg smaku proponuję - milego eksperymentowania :-)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | hoshi* |