Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 woreczki ryżu,
- 20 dkg pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka kiełków soi,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 duże cebule,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- kilka fasolek szparagowych,
- kilka różyczek kalafiora (zamiast świarzych warzyw mozemy użyć warzyw mrożonych),
- sól, pieprz,
- wegeta,
- sos sojowy,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzanym oleju przez około 10-15 min. smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy kolejne 5-10 minut, nastepnie dodajemy jakkolwiek pokrojone warzywa (marchewka, piertuszka, kalafior, fasolki, papryka, por oraz pieczarki) dusimy wszystko pod przykryciem około 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę i kiełki soi. Dodajemy sól, pieprz, troszkę wegety i sosu sojowego; wszystko dokładnie co chwilę mieszamy.Z kostki rosołowej i 1/3 szklanki wody gotujemy bulion, który na koniec wlewamy do duszonych warzyw.
W tym samym czasie gotujemy ryż z łyżeczką kurkumy i wegetą.
Jak podawać?
Jakkolwiek, ryż możemy wymieszać z warzywami i kurczakiem lub ryż można rozsypać na talerzu, na środku ryżu ulożyc warzywa z kurczakiem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 4 |
Autor | Aśka |