Składniki:
- 500G MAKARONU SPAGETTI(NIE ZBYT CIENKI),
- 300G MIĘSA MIELONEGO (NAJLEPIEJ DROBIOWEGO),
- 2 CEBULE,
- 3 ZĄBKI CZOSNKU,
- OLEJ,
- PRZYPRAWY - TYMIANEK, IMBIR, SÓL, PIETRZ, CZERWONA PAPRYKA, BAZYLIA,
- KONCENTRAT POMIDOROWY,
- ZIELONA PIETRUSZKA DO POSYPANIA,
- PARMEZAN.
Jak przyrządzić?
1. NA ROZGRZANA PATELNIE WLEWAMY OLEJ. I STAWIAMY GARNEK NA GAZ. GDY WODA SIĘ BĘDZIE GOTOWAŁA WRZUCAMY MAKARON.2. POKROJONĄ DROBNO CEBULĘ I CZOSNEK WRZUCAM NA ROZGRZANY OLEJ.3. NASTĘPNIE WRZUCAMY MIĘSO DOPRAWIAJĄC JE PRZYPRAWAMI. STARAMY SIĘ ROZDZIELAĆ MIĘSO TAK ABY BYŁY DROBNE KAWAŁKI.4. W WODZIE (0,5L-1L W ZALEŻNOSCI ILE CHCEMY MIEĆ SOSU) ROZMIESZUJEMY 2 "KOPIATE" ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO.5. WLEWMY NASZ SOS DO MIESA I GOTUJEMY TROCHĘ (WRAZIE GDYBY SOS BYŁ ZA RZADKI DODAJEMY MĄKE ROZMIESZANĄ WCZEŚNIEJ W WODZIE).6.DODAJEMY PIETRUSZKI I GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU.7. ODCEDZAMY MAKARON (GDY JEST JUZ UGOTOWANY) I PRZEKŁADAMY DO WIĘKSZEGO GARNKA.8. NASTEPNIE WLEWAMY SOS DO MAKARONU I DODAJEMY PARMEZANU.9. ZNÓW GOTUJEMY TROCHĘ NA MAŁYM OGNIU.10. I SPAGETTI JEST GOTOWE DO SPOŻYCIA (MOZNA JESZCZE DOPRAWIĆ DO SMAKU ALE NIE KONIECZNIE) SMACZNEGO!!:)
Potrzebne przybory:
PATALNIA, GARNEK DO GOTOWANIA MAKARONU, DUŻY GARNEK, SITO LUB CEDZAK, NÓŻ, ŁYŻKA, WAŻECHA.
Jak podawać?
NAJLEPIEJ NA TALERZU:):):) NO I OBOWIĄZKOWO WIDELEC:)
Uwagi:
JEST TO SMACZNE WŁOSKIE DANIE!! MIAM!! NA SAMĄ MYŚLO O TYM SPAGETTI ŚLINKA MI CIEKNIE:):):)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Kanka_Katowice |