Składniki:
- opakowanie paluszków krabowych (mogą być mrożone),
- puszka krojonych ananasów,
- słoiczek zielonych oliwek,
- sok z cytryny,
- czosnek,
- oliwa,
- sól.
Jak przyrządzić?
Paluszki krabowe pokroić na kawałki ok 0,5 cm.Dodać pokrojonego na podobne kawałeczki ananasa i przekrojone na pół oliwki.Całość delikatnie wymieszać. W osobnym naczyniu przygotować sos: sok wyciśnięty z ok.1 cytryny wymieszać z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę ,lekko posolić i dodać ok.5 łyżek oliwy z oliwek.Przed samym podaniem sałatkę polać sosem.
Uwagi:
Najładniej prezentuję się w pucharkach takich jak do lodów. Ja podaję sos osobno w dzbanuszku i każdy sam sobie polewa wedle uznania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Autor | Jola |